Klasse bilde

Klasse bilde

Friday, February 23, 2007

1. dag på gatabarnsenter

Vi har nå forflyttet oss fra Maputo til Zimpeto, et lite sted som ligger et stykke utenfor hovedstaden. Vi har blitt godt mottatt på gatebarnsenteret vi skal bo på i tre netter, fram til mandag. Mannen bak stedet er hedemarking, som med støtte fra to menigheter i området har fått prosjektet på beina. I dag bor det to norske familier her. Målet er at stedet skal bli styrt helt uten innblanding utenfra, men på grunn av fattigdommen har det foreløpig vært vanskelig fordi penger stadig vekk forsvinner.
Barna her har blitt plukket opp fra gata. Ofte er historien bak barna at de har rømt eller blitt kastet ut hjemmefra på grunn av dårlig råd eller mishandling. Deretter har de satt kursen mot Maputo, storbyen, fra alle kanter av landet. Her har de havnet i ulike gjengmiljøer, hvor tobakk, dop, vold og seksuell mishandling fra de eldre guttene i gjengen er en del av hverdagen. Her på senteret tar de inn gutter, grunnet at hele 80% av gatebarna er gutter og at de har sett det som en fordel å konsentere seg om et kjønn. Aldersgruppen de konsentrerer seg om her, er 7-15. Her blir de oppdratt til det normale hverdagslivet, med fastsatte tidspunkter for når de skal opp osv. De blir også plassert på skolebenken. På senteret jobbes det også mye for å skape kontakt med familien til barna, og målet er at barna før eller siden skal kunne komme tilbake til familien.

Det er spesielt å tenke på alt de små guttene har opplevd til tross sin unge alder. Allerede har nok mange av dem opplevd flere vanskelige ting enn vi noen sinne kommer til å gjøre.

Mange gleder seg til aktive dager her på senteret med mye fotball og liv. Kanskje vil vi også få oss noen små kompiser før vi reiser videre.

Skrevet av Caroline og Ingvild

No comments: